fbpx

Apetyt rośnie w miarę… jesieni ;)? Kiedy wieczory się wydłużają i coraz mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, nasza aktywność przenosi się do kuchni. Wraz z nadejściem sezonu na dynię postanowiłyśmy odkurzyć najlepsze przepisy z ostatniego roku. Częścią z nich chcemy podzielić się z Wami w tym wpisie. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Was do kuchennych eksperymentów i rozpieścimy podniebienia, rozgrzewającymi, pięknie pachnącymi potrawami. Smacznego 🙂


Proste i sycące muffiny dyniowe

Pyszne, wilgotne, słodkie z korzenną nutą. Robi się je ekspresowo i zawsze wychodzą idealnie. Jeżeli grzeszyć jesienią, to właśnie z tymi muffinami.

 

Składniki:

  • 350 gr purre z dyni
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 gr mąki
  • 2 jaja

 

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w grubą kostkę i wykładamy na blachę do pieczenia. Wlewamy ok 1/4 szklanki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, na 35 minut. Wystudzoną dynię przekładamy do miski i blendujemy na puree. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopione masło, przyprawy, purre z dyni i mąkę. Wszystko krótko mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do foremek na muffiny i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem dobrej kawy.

 

Ekspresowa zupa krem z dyni

Sprawdzony przepis, który często pojawia się w naszych domach. Szybki, prosty i tani w przygotowaniu. Zupa jest zdrowa, sycąca i pięknie pachnie. Można ją podać z łyżką kwaśnej śmietany, posypaną nasionami dyni lub z grzankami.

 

Składniki:

  • 700 gr dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło (ok 2 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • imbir

 

Sposób przygotowania:

Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W średnio rozgrzanym garnku rozpuszczamy masło, uważając, żeby się nie spaliło. Dodajemy cebulę, czosnek i dusimy chwilę na średnim ogniu, aż zmiękną.  Dodajemy dynię, ziemniaki i zalewamy wodą (może być też bulion), tak żeby przykryła warzywa. Gotujemy całość ok. 15 minut do momentu kiedy dynia i ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem do smaku. Całość blendujemy.

 

Sycące chilli con carne z mięsem z kurczaka

Sycące i pięknie pachnące danie. Robi się je dosłownie w 20 minut i można jeść na różne sposoby przez kilka dni. Polecamy wypróbować szczególnie z ryżem, w taco lub jako składnik burrito. Sos świetnie łączy się z avocado, świeżą kolendrą i limonką.

 

Składniki:

  • 400 gr mielonego mięsa z kurczaka
  • 400 gr passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól
  • pieprz
  • kolendra w ziarnach
  • kmin rzymski
  • oregano
  • chili w proszku
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na średnim ogniu cebulę z czosnkiem. W międzyczasie dodajemy po łyżeczce kminu, chili, oregano i kolendry (ziarenka ucieramy wcześniej w moździerzu). Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i smażymy 2 minuty. Dodajemy paprykę, passatę pomidorową i dusimy na małym ogniu przez ok 15-20 min. Na końcu dodajemy pieprz, sól, kukurydzę i fasolę. Dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut i voila pyszne meksykańskie danie gotowe 🙂

 

Placuszki serowe z jabłkami i cynamonem

Idealne danie na leniwe niedzielne poranki. Sycące, tanie w przygotowaniu, pięknie pachnące placuszki robi się błyskawicznie a ich smak z pewnością zachwyci koneserów ciepłych śniadań i podwieczorków. Dodatek jabłek i cynamonu sprawia, że idealnie wpisują się w jesienno/zimowy klimat.

Składniki:

  • 1 duże lub dwa małe jabłka pokrojone w kostkę
  • 4 – 5 pełnych łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g tłustego sera białego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Mieszamy z esencją waniliową, łyżką cukru i cynamonem. W osobnej misce rozgniatamy widelcem ser. Następnie dodajemy jabłka, mąkę, żółtka, cukier i pianę ubitą  z białek. Delikatnie mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni na złoto z obu stron i zajadamy. Mniam!


Smacznego! 🙂

domowe-spa copy111222