Sezon grypowy już złowieszczo czai się za rogiem, dlatego dziś mamy dla Was coś specjalnego. Robimy zwrot w stronę medycyny naturalnej i czerpiąc garściami z polskiej tradycji zielarskiej, polecamy Wam mniej i bardziej znane napary ziołowe i owocowe, które z powodzeniem mogą wspomóc walkę z grypą i przeziębieniem oraz podnieść odporność.

Pamiętajcie, że wszystkie zioła należy stosować z umiarem i bacznie obserwować reakcję organizmu. Do herbatki – dla smaku – polecamy dodać ulubiony sok, miód lub cytrynę i pić na zdrowie! 🙂


Herbata z kwiatu głogu

Głóg to Polski gatunek rodzimy. Dziś sadzony jest głównie jako roślina ozdobna w miastach, choć można go spotkać również, jako dziko rosnący krzak. Wiosną jego drobne, ale liczne kwiatki w kolorze ciemnego różu lub bieli pięknie zdobią krajobraz. Warto jednak wiedzieć, że kwiaty głogu cenione są jako środek silnie wspomagający pracę układu krwionośnego.

Susz kwiatowy jest bogaty w substancje takie jak: flawonoidy, procyjanidy. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz witaminy z grupy B, pektyny a także sole mineralne. Herbata z głogu pita regularnie pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, uspokoić i uregulować pracę serca oraz obniżyć poziom cholesterolu. Znane jest także jej działanie rozkurczowe i uspokajające, dzięki czemu może być stosowana jako środek wspomagający przy bezsenności, w stanach nerwowych oraz np. podczas miesiączki. Żeby zauważyć efekty jej działania potrzebne są minimum 3 miesiące regularnego stosowania.

Osoby cierpiące na wadę serca, przed spożyciem herbaty z głogu powinny skonsultować się z lekarzem. Może ona potęgować działanie niektórych leków.

Przygotowanie naparu: Garść kwiatów zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i parzymy przez około 5 minut. Pijemy dwa razy dziennie.

 

Herbata z nawłoci kanadyjskiej

Nawłoć w Polsce pojawiła się dopiero kilkanaście lat temu. Przywieziona do Polski z Kanady, bardzo szybko zdominowała nasz krajobraz. Pomimo, że powszechnie uważana jest za chwast, przypisywanych jest jej wiele cennych właściwości leczniczych, szczególnie przydatnych w okresie jesienno-zimowym.

Susz bogaty jest we  flawonoidy, m. in. rutynę, olejek lotny, kwasy organiczne, dużą ilość garbników oraz saponiny. Herbata z nawłoci ma zbawienne działanie przede wszystkim na układ moczowy: działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, wspomaga pracę nerek i pęcherza. Polecana jest przy leczeniu kamicy nerkowej. Jest silnym antyoksydantem. Napar pomoże także przy przeziębieniach (działa przeciwkaszlowo), biegunkach i chorobach autoimmunologicznych takich jak np. łuszczyca, reumatyzm, toczeń.

Przygotowanie naparu: Jedną łyżeczkę suszu zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i parzymy 15-20 minut. Herbatę najlepiej pić 1-2 razy dziennie.

 

Herbata z kwiatu lipy

Herbata z kwiatów lipy jest powszechnie znana, jako ludowy środek wspomagający walkę z przeziębieniem. Powstaje poprzez obcięcie samych wierzchołków kwiatostanów, które zachowują intensywny przyjemny zapach i słomkowy kolor.

Susz bogaty jest w witaminę PP, flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne. Napar z kwiatów lipy pomaga zwalczyć przeziębienie obniżając gorączkę, zwalczając grypę, anginę a także stany zapalne gardła i oskrzeli. Znane jest również jego lecznicze działanie na układ krwionośny. Herbatka obniża ciśnienie, pomaga przy schorzeniach wieńcowych, działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, wspomagając przy tym pracę mózgu. 

Przygotowanie naparu: Dwie łyżeczki suszu zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i parzymy 15-20 minut. Najlepiej pić do 3 filiżanek dziennie. Polecamy, babcinym sposobem, pić z miodem i cytryną 🙂

 

Napar z owoców bzu

Czarny bez to krzew, który w Polsce rośnie zazwyczaj dziko na obrzeżach lasu, w parkach i zagajnikach. Zarówno kwiaty jak i owoce mają wiele właściwości leczniczych, cenionych od wieków w medycynie ludowej. Bez doceniany jest również za smak i aromat przetworów z niego wytwarzanych (dżemy, powidła, syropy, soki).

Owoce czarnego bzu są bogate w antocyjany i związki mineralne. Posiadają właściwości antyoksydacyjne. Zawierają także dużą ilość witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Warto pamiętać, że przed przygotowaniem naparu owoce muszą być całkowicie wysuszone.

Spektrum działania naparu z owoców bzu jest naprawdę szerokie. Pomaga zwalczyć przeziębienie dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i rozrzedzającym katar. Ma działanie napotne, antywirusowe, moczopędne i przeciwbólowe. Wzmacnia odporność, stabilizuje krwiobieg oraz przyspiesza przemianę materii. W medycynie ludowej jest także stosowany jako lek na niestrawność, zatrucia i zaparcia

Przygotowanie naparu: 1 łyżeczkę całkowicie wysuszonych owoców zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem kilkanaście minut. Stosować doraźnie w razie potrzeby.


W sezonie grypowym wybieracie leki z apteki, czy raczej skłaniacie się ku naturalnym metodom walki z przeziębieniem? A może macie sprawdzone naturalne sposoby na pokonanie przeziębienia i podniesienie odporności? Dajcie znać w komentarzach 🙂

domowe-spa copy111222